Kedilerde Herpes Virus Enfeksiyonu (Feline Viral Rhinotracheitis)

Kedilerde Herpes Virus Enfeksiyonu Kedilerde Herpes Virus Enfeksiyonu 01 Kedilerde Herpes Virus Enfeksiyonu 02
Hastalığın Adı
Kedilerde Herpes Virus Enfeksiyonu (Feline Viral Rhinotracheitis)
Tanım
Kedilerde üst solunum yollarında hırıltılı solunum, öksürük, gözlerde akıntı, salivasyon, kilo kaybı ve ateşle karekterize bulaşıcı bir hastalıktır.Hastalığın etkeni feline herpesvirustur. Kedilerin üst solunum yollarında lokalize olan ve çok bulaşıcı viral bir hastalıkdır.
Hastalık öncelikle solunum yolu ile bulaşır. Bundan başka hamile ve aşısız olan kedilerde hastalık plasenta yolu ile de yavrulara bulaşabilmektedir.İntrauterin bulaşma nedeniyle enfekte olan yavrular doğumdan bir kaç gün sonra hastalık belirtilerini gösterir ve çoğunlukla 2-3 hafta içinde ölür.Bulaşmayı önemli kılan faktörlerin başında, nekahat dönemindeki kedilerin aralıklı olarak virusu çıkarmaları gelmektedir.
Genellikle 2-6 günlük bir inkübasyon devresinden sonra klinik bulgular ortaya çıkar. Hastalık hırıltılı solunum, öksürük, gözyaşı akıntısı, salya ve kilo kaybı ile karekterizedir. Genellikle yüksek ateş ile seyreden hastalığın klinik bulgularının şekillenmesi kısa sürede olur. Sütten yeni kesilmiş yavrularda daha şiddetli seyreder. Hastalık kedinin yaşına, etkenin hastalık yapıcı gücüne ve vücudun savunma sisteminine bağlı olarak akut ve kronik form olarak iki şekilde görülebilir.
Klinik Belirtiler
Hastalık akut ve kronik olarak iki formda incelenebilir.
Akut form;
Yavru kedilerde özellikle şiddetli enfeksiyonlar ve ölüm ile seyreden akut formda, ilk şekillenen karekteristik belirtiler hapşırık, göz yaşı ve burun akıntısıdır. Bir iki gün içinde göz yaşı ve burun akıntısı bakteriyel enfeksiyonların etkisi ile iltihaplı yapışkan bir karekter kazanır. Bu nedenle göz kapaklarında yapışma, burunda tıkanma ile burun deliklerinin daralmasına neden olur. Buna bağlı olarak hırıltılı ve ağızdan solunum gözlenir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde alt solunum yollarındada enfeksiyon oluşur ve hasta her hapşırıkta etrafa ifrazat saçar. Yemek yeme isteği ortadan kalkar ve hasta halsizdir. Akut formda, gözde ülseratif keratitis odakları şekillenir ve bu odakların birleşmesi ile oluşan yaygın ülseratif lezyonlar viral rhinotracheitis de karekteristik bir belirtidir. Bazen ülseratif glossitis gözlenir.
Kronik form;
Çoğunlukla akut formun bir komplikasyonu şeklinde gelişir. Klinik bulgular aynı olmakla beraber şiddet ve seyirleri farklı görülür. Aksırıklar nöbetler halinde olur ve burun akıntısı süreklilik arzeder.
Hastalığın tanısı
Akut konjuktivitis, sık aksırma, ülseratif keratitis hastalığın tanınmasında yardımcı olur.
Nasıl önlem alabiliriz?
Aşı uygulamaları bu hastalıktan korunmanın tek ve en etkili yöntemidir. Özellikle yavruların yaklaşık 2 aylık olduklarında aşılanması ve her yıl aşı tekrarlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Ayrıca intranasal aşılarda kullanılmaktadır. Hastalık etkenini almış kediler diğer kedilerden ayrılmalı ve genel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Hastalara uygulanan tedavinin inatcı bir şekilde sürdürülmesi gerekir. Çünkü hastalık kronik bir karakter almaya çok müsaittir. Kronik hale dönüşmüş hastalık durumunda hastaların, özellikle soğuk havalarda dışarı çıkmalarına izin verilmemelidir. Aksi halde sekunder enfeksiyonlar devreye girerek hastalığın şiddetini artırabilir. Çoğunlukla doğar doğmaz hastalığa yakalanan yavrularda ölüm oranı yüksektir.
Tedavi
Gözle burun civarındaki kabuklu eksudat özenle kaldırılmalıdır. Sekunder bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla antibiyotikler kullanılır. Hastalık yetişkin kedilerde, sekunder enfeksiyonlar gelişmediği sürece öldürücü değildir. Ancak hastanın yaşam kalitesi oldukça düşük olabilir. Yavru kedilerde tedavi tamamlandıktan sonraki bir ay içinde hastalık nüks etmezse hemen aşılamaya geçilerek bağışıklık oluşturulmaya çalışılmalıdır.
Kedilerde Herpes Virus Enfeksiyonu
200+
Pet Sahiplendirme
3000+
Cerrahi Operasyon
%100
Tecrübe
%100
Müşteri Memnuniyeti